Gedeeltelijke heropstart

Beste spelers,
Beste ouders,
 
Eind oktober werd de beslissing genomen om de WVBF-trainingen voorlopig op te schorten voor alle trainingsgroepen. 
Het was toen niet verantwoord om spelers van over de ganse provincie samen te brengen tijdens de zware 2de golf.
We beseffen dat ons land op dit moment nog steeds in een moeilijke situatie verkeert. Niettegenstaande er licht aan het einde van de tunnel is (vaccinaties), maken de nieuwe varianten en hun hoge besmettelijkheid het er niet eenvoudig op om opnieuw te starten met de WVBF-trainingen. Begin dit jaar hadden we vooropgesteld in februari te kunnen herbeginnen met eventueel alle trainingsgroepen. Helaas zal dit niet lukken. Het zal een gedeeltelijke heropstart worden.
Voor de spelers geboren in 2008 of later worden de trainingen terug opgestart vanaf de week NA de Krokusvakantie (dus vanaf maandag 22/02/2021).
Opgelet: spelers van 2008 die 13 jaar worden, mogen vanaf dat moment niet meer meetrainen (tenzij er opnieuw soepele regels ingevoerd worden).
Voorlopig zal ook iedere speler blijven trainen bij de trainer en in de trainingsgroep waar hij/zij in september 2020 gestart is.
Enkel in de regionale trainingsgroepen (Ella/Patrick en Chris/Marty) kan er een herverdeling gebeuren zodat de 2 groepen ongeveer even groot zijn.
De oudere spelers van de trainingsgroepen van Marty en Patrick (geboren 2007 en eerder), mogen namelijk nog niet meetrainen.
Aangezien de kans klein is dat er voor de zomer nog tornooien gespeeld worden, is de bedoeling van deze trainingen vooral een opbouw naar volgend seizoen toe. 
We bekijken ook of we eventueel tot half juni training kunnen geven (met eventueel opnieuw conditietrainingen tijdens de zomer). 
Mogen we vragen aan alle ouders dat ze bevestigen dat of hun kind effectief komt trainen, dit ten laatste tegen 15 februari 2021!
Gelieve dit rechtstreeks aan de trainer te laten weten. De contactgegevens van elke trainer kunnen teruggevonden worden in de WVBF-kalender.
Klik op het tabblad van de juiste trainingsgroep. Telefoon en email zijn onderaan te vinden.
Indien je niet wenst deel te nemen, is het ook handig dat je de trainer op de hoogte brengt.
Tijdens de training houden de ouders, spelers en trainers zich aan de geldende Coronamaatregelen.
 • Ouders die carpoolen houden hun mondmasker aan in de wagen!
 • GEEN OUDERS IN DE ZAAL, INKOM OF GANGEN. ENKEL SPELERS EN TRAINERS.
 • Spelers zijn maximum 15 minuten vooraf aanwezig op de training.
 • Wie aankomt op training gaat onmiddellijk door naar de oefenzaal en zet zich neer tot de trainer de training start.
 • Spelers en trainers ontsmetten de handen voor en na de training.
 • Spelers +12 jaar: mondmasker verplicht tot op het terrein.
 • Trainers zullen hun mondmasker aanhouden bij de trainingssessie.
 • Vragen aan de trainer worden enkel buiten, telefonisch of digitaal afgehandeld.
 • Wie zich ziek voelt, risicocontact heeft of in quarantaine zit komt NIET trainen.
 • Elke afwezigheid wordt VOORAF gemeld aan de trainer.
We behouden bovenstaande principes zolang er geen versoepelingen of verstrengingen zijn!
We evalueren deze principes naar aanleiding van eventueel nieuwe Covid-aanpassingen. Daarna volgt er een nieuwe communicatie.
We volgen de stand van zaken zeer nauw op en van zodra we kunnen, bekijken we of ook de andere leeftijdsgroepen kunnen opstarten.
Volgende trainingsgroepen kunnen voorlopig nog niet opstarten: U17-U19 (Lisa-Maxime), U15 (Davy) en Open Elite (Bart)
Vanaf 1 februari kunnen spelers +13 jaar terug sporten onder volgende regelgeving:
Voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot en met 18 jaar (°2002)
 • Indoor sporten is niet toegestaan.
 • Outdoor is trainen met contact toegestaan, in een groep van maximum 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 10 personen.
  Contact is toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport.
 • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
 • Je kiest voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.
Indien mogelijk zal de trainer van de +13jarigen buitentraining opstarten. Indien dit wordt georganiseerd, wordt hierover later gecommuniceerd.
Op dit moment is het nog niet duidelijk hoeveel trainingen er zullen kunnen doorgaan. We wachten dus nog af om te beslissen over een gedeeltelijke terugbetaling (voor de spelers die reeds gestort hebben voor de periode juni-mei) en ook wat de bijdrage is voor de spelers die nog niet betaald hebben.
Wie met vragen zit: spreek je trainer(s) aan!

Jeugdcup organiseren

Wat dient u als organisator te doen

Voor het inrichten van een Jeugdcup:

 • formulier aanmelden JEUGDCUP verloopt via JEUGDCUP commissie.
 • invullen onkostendossier JEUGDCUP + opsturen 2 weken na ontmoeting  naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Belangrijk:  Onkostendossier: JEUGDCUP, Recreantentornooi, challenge ontmoeting

Dossier onkosten voor het lopende kalenderjaar moet het secretariaat bereiken voor 15 december van het lopende kalenderjaar.

Na goedkeuring WVBF & Badminton Vlaanderen wordt het bedrag overgemaakt in maart-april van het volgende kalenderjaar.

Indien het dossier volledig in orde is wordt voor het inrichten van een Jeugdcup wordt een bijdrage voorzien van €50. Als het dossier niet volledig in orde is wordt de bijdrage gehalveerd.

G-Sport

34897652410 4664f0dffb zG-badminton voor sporters met een mentale beperking

Veel mensen met een mentale beperking spelen badminton. Het is een vaak beoefende sport in tehuizen en dagopvangcentra,
en enkele mensen met een mentale beperking zijn ondertussen al lid van badmintonclubs.

Naast de trainingen en spelmomenten zijn er ook wedstrijden die voorbehouden zijn voor deze sporters, met als grootste evenement
de Special Olympics

Special Olympics World Games worden georganiseerd in het jaar voorafgaand aan de Olympische spelen.
Veel landen, waaronder België hebben ook een jaarlijkse nationale editie van deze spelen.
Hier gelden alle normale spelregels en elke wedstrijd wordt geleid door een scheidsrechter.

Ook binnen badmintonvlaanderen worden sinds het kort recreatieve toernooitjes georganiseerd voor mensen met een mentale beperking.
Hier werd afgesproken om ook de normale spelregels toe te passen, maar een makkelijkere telling te hanteren.
Elke wedstrijd van deze toernooien duurt 10 minuten, en bestaat uit één game waarbij de punten gewoon doorgeteld worden.
Zo kan een game in plaats van tot onze vertrouwde 21 punten, tot 50 of meer punten gaan.
Deze alternatieve telling heeft als voordeel dat ze makkelijker te bevatten is en dat men grotere poules kan maken

Voor meer informatie over G-sport , bekijk ook eens de website van badmintonvlaanderen of  contacteer gerust : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Werking

Interclubcommissie

De provinciale interclubcommissie houdt zich bezig met het organiseren van een competitie binnen West-Vlaanderen waaraan alle bij de WVBF aangesloten clubs kunnen deelnemen.

Deze competitie is een onderdeel van een groter geheel. Kampioenenploegen uit de hoogste provinciale reeksen stoten door naar de Badminton Vlaanderen-competitie. Wie in de hoogste Ligareeks kampioen speelt, stoot door naar de Nationale competitie. De uiteindelijke kampioen in 1e Nationale mag zich Belgisch kampioen noemen en speelt het jaar nadien ook nog eens op Europees niveau.

Voor de meeste is dit laatste wellicht geen streefdoel. De provinciale competitie is er in de eerste plaats voor de gezelligheid en de ontspanning. Op provinciaal niveau speel je competitie op een aangename manier tegen spelers van je eigen niveau.

Wanneer men het woord "competitie" in de mond neemt, dan schrikt dit meteen heel wat spelers af. Dit is zeker en vast onterecht. Je vormt samen met je clubgenoten een team en dat maakt van badminton ook een teamsport, wat van grote tweedaagse toernooien niet kan gezegd worden. Je speelt eens tegen andere spelers, je leert nieuwe mensen kennen, je gaat met je team op verplaatsing spelen en zodoende leg je naast het badminton ook heel wat nieuwe sociale contacten. Na de wedstrijd keuvelen beide ploegen nog gezellig samen bij een natje en een droogje. Veel tijd hoef je er ook niet voor uit te trekken. Op zo'n 2 uur is een interclubontmoeting afgewerkt.

Er worden 4 soorten competitie gespeeld. Een gemengde competitie, een heren-, een damescompetitie en een veteranencompetitie.
Gemengde competitie: tussen september en december
Herencompetitie: tussen januari en mei
Damescompetitie: tussen januari en mei
Veteranencompetitietussen: mei en juni

Jeugdcommissie

Binnen de jeugdwerking wordt gestreefd naar de niveauverhoging van de West-Vlaamse jeugdspelers. Daartoe worden zowel in het noorden als in het zuiden van de provincie wekelijkse trainingen georganiseerd. Daarnaast wordt deelgenomen aan toernooien en kampioenschappen. In samenwerking met de clubs organiseren we een toernooicircuit dat kansen biedt aan beginners en gevorderden per leeftijdscategorie. (zie KW-cup)

Klassementscommissie

De klassementscommissie ziet toe op alle klassementsverhogingen en -verlagingen van de aangesloten spelers. Zij houdt nauwlettend de prestaties van de spelers bij. Daarnaast houdt ze zich ook bezig met het opstellen van de reekshoofden voor de tornooien georganiseerd binnen de provincie.

Wedstrijdfunctionarissencommissies

Eén van de taken van de wedstrijdfunctionarissencommissie is het inrichten van een cursus voor provinciale umpires volgens het programma opgesteld door de WFC Badminton Vlaanderen. Personen die umpire wensen te worden moeten aanvangen op provinciaal vlak om nadien eventueel op te klimmen tot nationaal en internationaal umpire.

 

Promotie tot nationaal umpire

Provinciale umpires die wensen te promoveren tot nationaal umpire, richten hun aanvraag aan de provinciale wedstrijdfunctionarissencommissie. Deze zal advies uitbrengen en de kandidatuur doorzenden naar de nationale commissie. Deze is samengesteld uit de voorzitter van de BBF scheidsrechterscommissie en de beide verantwoordelijken van de WFC Badminton Vlaanderen. De nationale commissie zal uiteindelijk beslissen of de kandidaturen al dan niet worden aanvaard

Aanduiding van umpires op tornooien

De commissievoorzitter doet navraag bij alle umpires van de provincie welke data zij ter beschikking zijn voor het tellen op de tornooien in de provincie. De organisatoren en de betreffende referees worden in kennis gesteld van de umpires die op hun tornooi zullen aanwezig zijn op de finaledag. De referees dienen op de finaledag aanwezig te zijn vanaf 09.00u tot aan het einde van het tornooi. De organisator dient de aanwezige umpires hiervoor een vergoeding te betalen die voor het ganse gebied binnen Badminton Vlaanderen gelijk is. Voor de ééndagstornooien is er een speciale overeenkomst (wordt besproken tussen commissie en inrichters).

Kaderdag

Jaarlijks organiseert de commissie een kaderdag voor de umpires van de provincie, met het doel alle collega's op de hoogte te houden van de laatste wijzigingen.

Recreantencommissie

Als West-Vlaamse Badmintonfederatie hebben we als doel alle West-Vlaamse badmintonners te verenigen en te helpen. We zijn bijna 30 jaar actief op alle mogelijke domeinen van onze sport, maar het recreatief gebeuren werd dikwijls verwaarloosd. Nieuwe initiatieven, zowel binnen Badminton Vlaanderen als binnen de provinciale werking worden genomen. Vanuit West-Vlaanderen wordt het organiseren van recreantenontmoeting financieel en praktisch ondersteund. Badminton Vlaanderen biedt aan startende clubs naast een starterspakket (10 badmintonrackets) ook 5 gratis initiatielessen. Voor de jeugd wordt als steun voor het opstarten van een jeugdwerking 10 initiatielessen aangeboden.
In samenwerking met Badminton Vlaanderen willen wij er alles aan doen om deze belangrijke groep badmintonspelers die het recreantenstatuut hebben de aandacht te schenken die zij verdienen. Badminton is in Vlaanderen nog altijd een miskende sport en daarom is het van het grootste belang dat we met alle clubs samenwerken.

Websitecommissie

Dit is de jongste van alle commissies. Ze heeft als doel het opstellen en het beheren van deze website.

De start van de website ligt al enkele jaren achter ons. Toen Chris Pollet nog secretaris was, was hij er al in geslaagd om alle informatie die de WVBF kon aanbieden in een website te gieten. Echter, met het verdwijnen van Chris als secretaris was ook de site verloren. De vernieuwde website liet een jaar op zich wachten, maar kon wel meteen op de sympathie rekenen van z'n leden.

Het up-to-date houden van de website kost echter veel tijd en energie, vandaar dat het alleen onderhouden van de website niet langer een optie was. Met de ingang van het seizoen 2005-2006 werd het werk van de websitecommissie voor het eerst voor het publiek zichtbaar. De "alweer" vernieuwde website zou nu nog gebruiksvriendelijker en informatiever moeten zijn als ooit tevoren.

Kalender 2020-2021

Het zijn zotte tijden en het is niet makkelijk de vele afgelastingen bij te houden, maar de laatste update van de jeugdkalender (17/10/2020) staat hier

#teamwvbf

Historiek

Het moet al in 1974 geweest zijn, toen de eerste initiatieven genomen werden voor de oprichting van het “West-Vlaamse Badmintoncomité”. Bij de toenmalige Belgische Badmintonbond waren slechts 3 West-Vlaamse clubs aangesloten: Saint-Georges uit Kortrijk en de Brugse Badmintonclub en heel recent ook Blankenberge. Op initiatief van onder andere Erik Timmerman, Lucien Delaere en Daniël Haegeman werden clubverantwoordelijken van enkele nog niet aangesloten clubs samengebracht in Varsenare om er de mogelijkheden te bekijken van een provinciale organisatie.

Op een vergadering in Gullegem op 19 september 1975 werd de basis gelegd voor de eerste West-Vlaamse interclubcompetitie. 8 clubs namen deel: de Brugse Badmintonclub, Saint-Georges, OBTC, Gullegem, Blankenberge, Gits, CBRT (Philips) en Ombesa (Outboard Marine). De Brugse Badmintonclub won de eerste provinciale interclubcompetitie (enkel C-spelers mochten deelnemen), voor Ombesa en Blankenberge. De start van de provinciale werking was goed genomen.

Op 17 en 18 april 1976 werden in Gits de eerste West-Vlaamse kampioenschappen gespeeld. 88 spelers namen deel uit dezelfde clubs die ook aan de competitie hadden deelgenomen. 5 spelers namen deel in de A-reeks bij de heren: Jan Roose werd de eerste kampioen na een nipte overwinning op zijn leermeester en tevens eerste provinciaal voorzitter Lucien Delaere. Bij de dames werd Marijke Vanthournout de eerste kampioene. West-Vlaanderen was de eerste provincie waar een provinciaal kampioenschap werd georganiseerd. Verdere organisaties vonden plaats in Gullegem (77), Varsenare (78), Zedelgem (79), Roeselare (80), Oedelem (april 81), Meulebeke (dec 81). Later moest uitgekeken worden naar grotere zalen, en werd in Izegem, in Oostkamp en Roeselare gespeeld. Het aantal deelnemers bleef stijgen zodat een zaal met minimum 12 banen nodig was. Vanaf 1979 werden ook jeugdkampioenschappen gespeeld, dit in combinatie met de kampioenschappen voor veteranen.

Ook het comité groeide. Eerst werden de vergaderingen samengesteld uit vertegenwoordigers van alle clubs, maar wat later werd een bestuur verkozen. In 1980 werd het comité omgedoopt tot West-Vlaamse Badmintonfederatie en werd het ook een vzw. De verschillende activiteiten in de werking kregen een verantwoordelijke, en er werden commissies opgericht. De structuur zoals die nu nog bestaat. Er waren commissies voor de organisatie van de kampioenschappen, de competitie, de scheidsrechters, propaganda, training. Later kwam daar ook een commissie voor jeugd en recreanten bij.

De bouw van vele sporthallen einde jaren ’70 bood de kans aan de badmintonsport om sterk uit te breiden. In heel wat gemeenten werden na BLOSO-acties badmintonclubs geboren. De WVBF zorgde op veel plaatsen voor demonstratiewedstrijden. Meestal groeiden uit die acties recreatieclubs. Hier bood de ondertussen opgesplitste “Bond” de Nederlandstalige Badmintonliga, niet onmiddellijk een passend antwoord. Na heel wat over en weer gepraat en vooral onder West-Vlaamse druk werd in 1984 een recreantenstatuut gecreëerd. Dit had voor gevolg dat de WVBF in een klap een 10-tal clubs bij kreeg. Een toernooiformule werd uitgewerkt die tot op heden gebruikt wordt, weliswaar buiten de WVBF. In 1990 schafte de NBL (later VBL, nu Badminton Vlaanderen) het recreantenstatuut, met de bijhorende verlaagde bijdrage weer af, zodat de nieuwe clubs zich bijna allemaal van Badminton Vlaanderen en later ook van de WVBF afkeerden. Het aantal aangesloten leden in West-Vlaanderen (momenteel ruim 3000) is zeker niet hoog. Er zijn wellicht 3 keer zoveel actieve spelers, waarvan de meeste wel niet buiten de eigen club aan wedstrijden deelnemen. Als provinciaal bestuur werd steeds getracht om alle badmintonners te verenigen, maar Badminton Vlaanderen heeft het belang van de recreatiesport niet altijd goed begrepen. Na een bestuurswissel en mede onder druk van de nieuwe subsidie regeling van het BLOSO, waar uitdrukkelijk naar recreatiesport wordt verwezen, krijgt het recreantenstatuut wellicht een nieuwe kans.

Commissies

Als organisator bestaat de WVBF uit een resem commissies. Elk met als verantwoordelijkheid een specifiek luik van de organisatie. Onderstaande tabel geeft een overzicht zodat eenieder kan zien bij wie je terecht kan voor vragen, opmerkingen, info, ... 

Samenstelling commissies

 Commissie

 E-mailadres  Leden
  Interclubcommissie  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Karl Pannekoucke
Buyse Iben
Paul Wybo
Thomas Lecrauwaet
Creyf Dirk
  Jeugdcommissie  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Ella Verloigne
Thomas Bostoen
Chris Deleu
Jolien Huygebaert
Sabrina Michiels
  Klassementscommissie
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Jurgen Ghilgemyn
  Wedstrijdfunctionarissen

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Luc Vanboven
Jurgen Ghilgemyn
  Reglementencommissie
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Karl Pannekoucke
  Recreantencommissie
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Sabrina Michiels
  G-sportcommissie
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Wim Buffel
  Commissie Organisaties  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Jurgen Ghilgemyn
Ella Verloigne
Karel Lamote
Geert Debruyckere
 Jeugdcup
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Didier Marysse
Peter Vanlaeken
Rik Vanbelle
  Trainingen  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Patrick Delarue
Ella Verloigne
Patrick Heusequin
Chris Deleu
Marty Noyez
Wouter Naert
Davy Buffel
Lisa Demeyere
Maxim Staelens
Ruben Ryckebusch
Bart Verlinde
Jeroen Catry
Ine Declerck

 

Subcategorieën